Avisomtale drabet på 16 fiskere 24. feb. 1940

Artikel fra Ugeavisen Esbjerg fra 4. okt. 2006

Gengivet her med tilladelse fra Erik Haldan, redaktør, Ugeavisen Esbjerg

horizontal rule

Døden kom ud af mørket

Fire fiskekuttere sejlet i sænk af tysk minestryger. 16 døde fiskeres familier mødes.

 

Natten til lørdag 24. februar 1940 døde 16 fiskere fra Esbjerg, da deres kuttere koldblodigt blev sejlet sænk af en tysk minestryger.

Med 17 knob eller 31 kilometer i timen kom den tyske minestryger ud af mørket og tågen og vædrede de fire kuttere – én efter én. Og af militære årsager wurde niemand aufgenommen, som det hedder i en rapport, der først er blevet offentlig tilgængelig mere end 55 år efter dramaet og tragedien på havet.Indtil for nylig har det været usikkert, hvorfor de fire kuttere forliste, men den tyske kommandørs forklaringer i rapporten kaster lys over en begivenhed, som forfatteren og historikeren Johannes Bredmose Simonsen fra Esbjerg, der har beskæftiget sig meget med de 16 fiskeres død, ikke tøver med at kalde en krigsforbrydelse.

– Den tyske kaptajn troede fejlagtigt, at de fire fiskekuttere var spionfartøjer. Men i stedet for at gelejde dem ud af omådet eller opbringe kutterne og tage fiskerne ombord på minestrygeren før sænkningen, blev de fire kuttere vædret med mus og mænd. En kutter måtte vædres to gange, en anden tre gange, før de sank.

– De 16 fiskere blev for mig at se myrdet med koldt blod under omstændigheder, der var værre, end hvis de var stillet foran en henrettelsespeloton. Danmark var jo endnu ikke i krig med eller besat af tyskerne, siger Johannes Bredmose Simonsen.

Hvad vidste Danmark
Han er nu ved at grave i, om de danske myndigheder i alle årene har vidst, hvad der egentlig skete i den mørke og tågede nat i den sydlige del af Nordsøen. Her var de fire Esbjerg-kuttere ganske vist på fiskeri i et område, hvor tyskerne ikke mente, danske fiskere havde noget at gøre.

– Men, det giver ingen ret til mord med koldt blod. Og det rejser også et spørgsmål om, hvad de danske myndigheder fik at vide dengang og måske har vidst siden, mener Johannes Bredmose Simonsen.

Pårørende samles
De 16 fiskere har familier og pårørende, som gerne vil vide mere. Onsdag 11. oktober klokken 16 samles de derfor til et møde på Esbjerg Byhistoriske Arkiv, hvor Johannes Bredmose Simonsen vil gennemgå de nye oplysninger, det er lykkedes ham at finde.
– På mødet vil vi også diskutere, hvordan man i Esbjerg kan give de 16 omkomne fiskere et værdigt minde. For deres skæbne er en ganske særlig historie, siger Johannes Bredmose Simonsen.

De døde:
Ejjam E 92: Anders Jørgen Bækby, 50 år, Jørgen Jørgensen Bækby 28 år, Gerald C. Christensen, 27 år, Aage H. Christensen 17 år.
Polaris E 504: Alfred M. Sylvestersen 39 år, Jens Chr. Hansen 21 år, Aage Nath. Gotliebsen 27 år,
Magnus Sørensen 22 år.
Gerlis E 456: Aage P. Plet 37 år, Folmer Hansen 27 år, Thorvald P. Dyreborg 24 år, Kristian L. Kruse 18 år.
Mercator E 348: Anton I. Jensen 38 år, Niels A. Nikolaisen 41 år, Andreas L. Kruse 26 år, Karl Nyman Kristensen 27 år.

 

Print Friendly, PDF & Email